Time: 0.0010 Seconds\n

TALVIMUSIKAALI 2023: LUMEN TAJU

Peacock-näyttämö, Linnanmäki

TALVIMUSIKAALI 2023: LUMEN TAJU
Kohteen nimi: TALVIMUSIKAALI 2023: LUMEN TAJU
Osoite: Tivolikuja 1, 00510 Helsinki
Tapahtuma-aika:
28.01.2023 - 28.01.2023

Katso kartta isompana

Esittely:

Talvimusikaali 2023 ”Lumen Taju”

Jäljet lumessa. Smilla tietää ettei pojan kuolema ole onnettomuus. Hänellä on lumen taju

Talvimusikaali 2023 ”Lumen Taju” pohjautuu Peter Høegin samannimiseen menestysromaaniin.
Kantaesitys - maailman ensi-ilta - nähdään Linnanmäen Peacock-näyttämöllä 21.1.2023. Pohjoismaiden merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluva tanskalainen Peter Høeg kirjoitti Lumen Tajun 30 vuotta sitten, jolloin siitä tuli välittömästi kansainvälinen suurmenestys. Lumen Taju -musikaali juhlistaa teoksen 30-vuotisjuhlavuotta.

Lumen Taju -musikaali on arktinen aikuisten satu, jännitystrilleri, johon sekoittuu fantasiaa.
Smilla lähtee selvittämään pienen ystävänsä kuolemaa ja ajautuu arktisille jäätiköille ja yllättävän tapahtumavyyhdin keskelle.

Lumen Taju –musikaali on suuri ja näyttävä teos; lavalla nähdään live-orkesteri kapellimestareineen, laulavia näyttelijöitä ja monikymmenpäinen ensemblekuoro.

Ilmastonmuutos teemana

Peter Høeg kirjoitti Lumen Tajun vuonna 1992, jolloin ilmastotietoisuus oli aivan eri tasolla kuin nyt. Pelko jäätiköiden ja ikiroudan sulamisesta, sekä jääkarhujen sukupuutosta askarruttivat kuitenkin jo silloin kirjan päähenkilöä Smillaa, vaikkakaan vuonna 1992 hänen pelkonsa eivät tuntuneet realistisilta. Hänen todellisuutensa – vain 30 vuotta sitten - oli hyvin erilainen kuin nyt, kun ihmiskunta joutuu kamppailemaan ilmastonmuutoksen kanssa joka päivä.

Huoli ilmastonmuutoksesta nousi suureen tietoisuuteen juuri 1990-luvulla ja romaani käsittelee asiaa aikakautensa näkökulmasta. Tämä tekee teoksesta hyvin ajankohtaisen - ilmastonmuutos kun on päivän polttava aihe - kirjaimellisesti. Vaikka musikaali kunnioittaa alkuperäisteosta, tuodaan sen teemoja unen- ja taianomaisen näyttämökerronnan kautta myös nykypäivään.

Työryhmä
Kantaesityksen näyttämödramatisoinnista vastaa teatteriohjaaja Sanna Paula Mäkelä (mm. Talvimusikaali 2020: Toivo panaa tonnin, August Strinbergin Pelikaani, 2019, Sent i November av Tove Jansson, 2014) joka myös ohjaa teoksen. Musiikin säveltää Väinö Wallenius (mm. Kuningasidea, Pyhimys) ja orkesteria johtaa kapellimestari Hanna-Mari Lehtonen (MuM, Sibelius-Akatemia, muusikin johto, 2018).

Mukana on kansainvälisiä yhteistyötaiteilijoita, mm. grönlantilais-tanskalainen muusikko Aviaja Lumholt, joka on erikoistunut grönlantilaiseen rumpulauluun ja muinaiseen inuiittimusiikkiin.

Alkuperäisteos: Peter Høeg
Ohjaus ja dramatisointi: Sanna Paula Mäkelä
Musiikin sävellys: Väinö Wallenius
Orkesterin johto: Hanna-Mari Lehtonen
Musiikin sovittaminen ja orkestrointi: Maissi Uusitalo
Tuotanto: Liisa Pylkkänen, Taideyliopiston Talvimusikaali ry
Videosuunnittelu: Sami Kustila
Äänitekniikka: Tuisku Hillilä
Valokuvat: Stiina Viitajylhä
Talvimusikaalin laulajat, näyttelijät ja orkesteri ovat Taideyliopiston ja muiden taidekoulujen opiskelijoita, sekä freelancereita. Työryhmä on koottu varta vasten Talvimusikaalia varten.Talvimusikaalin taustalla toimii Taideyliopiston Talvimusikaaliyhdistys.

Lumen Taju -musikaali juhlistaa teoksen 30-vuotisjuhlavuotta yhdessä Peter Høegin suomalaisen kustantamon, Tammen, kanssa. Lumen Taju -romaanista (suom. Pirkko Talvio-Jaatinen) ilmestyy juhlavuoden kunniaksi myös uusi painos.

Lisätietoja: www.lumentajumusikaali.com

Muokattu: 28.01.2023